Održana edukacijska radionica o strategijama rada s osobama s intelektualnim teškoćama

U okviru projekta “Tri koraka dalje” održana je edukacijska radionica za 12 asistenata koji rade u dislociranim jedinicama organiziranog stanovanja Centra za rehabilitaciju Stančić. Jedna od projektnih aktivnosti bila je podizanje razine kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga putem jačanja kapaciteta stručnjaka. Bila je to šesta od ukupno 13 edukacija koje su planirane projektom.

Edukaciju je održala gospođa Silvija Philipps Reichherzer koja je primarno klinički psiholog, zatim AMI Montessori educator, Marte Meo licenced supervisor te instruktorica SI pedagogije.

Opis posla asistenata u organiziranom stanovanju za osobe s intelektualnim teškoćama uključuje pružanje podrške u aktivnostima stambene zajednice, pružanje podrške u ostvarivanju odnosa s članovima obitelji, prijateljima i osobama u široj zajednici te pružanje podrške u provođenju slobodnog vremena u dogovoru sa stručnom službom organiziranog stanovanja.

Asistenti su imali priliku obnoviti i proširiti svoje znanje o radu s osobama s intelektualnim teškoćama. Naglašena je važnost podizanja svijesti o pravima osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama. Istaknuto je koja su to odstupanja u ponašanju osoba s intelektualnim teškoćama, očitavanje poruke koja se nalazi u ponašanju, koji koraci vode do prikladnog ponašanja te kako se osobu vodi do poželjnog ponašanja.

Edukacijska radionica osposobila je asistente u organiziranom stanovanju za kvalitetnije pružanje podrške i socijalnih usluga.

Ana Jagatić-Petrinec, članica tima za pripremu i provedbu projekata

Skip to content